Foix no és Oroville

Les pluges de les darreres hores han fet que els embassaments de les conques internes hagin guanyat importants volums. Tot i això, en els darrers mesos s’ha produït una absència de pluges que ha fet que les reserves, al voltant del mes de setembre estiguessin al 53%. Actualment, per sort, els volums han pujat fins gairebé el 67%, però cap embassament dels que gestiona l’Agència Catalana de l’Aigua ha arribat al màxim de la seva capacitat.

Només hi ha una excepció, l’embassament de Foix, ubicat a prop de Castellet i la Gornal, i que disposa de capacitat per emmagatzemar 3,7 hm3, una quantitat d’aigua que equivaldria a garantir les demandes d’aigua de l’àrea metropolitana de Barcelona durant una setmana, tot i que Foix només destina les seves reserves per a usos agrícoles. Per tant, podem comprovar que l’embassament és petit.

Les pluges d’aquest dilluns han provocat que l’embassament hagi arribat al 100% de la seva capacitat i que la presa hagi sobreeixit, fet que s’ha pres amb alarmisme entre diferents mitjans de comunicació i ciutadans de la zona.

S’ha de tenir en compte que la presa de Foix no té comportes i que, un cop arriba al seu màxim, l’aigua vessa per la part superior com si fos una cascada. Aquest vessament per l’òrgan de desguàs superficial anomenat sobreeixidor també succeeix amb normalitat a preses com la Llosa del Cavall, Susqueda, Portbou, Riudecanyes,entre d’altres. Quan l’aigua comença a sortir pel sobreeixidor de la presa incrementa, lògicament, el cabal que circula pel riu aigua avall, tot laminant i esmorteint el cabal màxim que arriba des de la capçalera.

El cabal desembassat a la presa del Foix no suposa cap situació comparable a la de la presa d’Oroville

dscn0707Seria com una cascada d’origen artificial. L’inici d’un sobreeiximent o desembassament, per sobreeixidor o qualsevol altre òrgan de desguàs d’una presa implica que, com a manera de precaució, s’avisi als municipis que hi ha aigua avall per promoure que, sobretot, la gent no s’apropi a la llera ni creui cap gual. Cal tenir en compte que l’embassament de Foix està en molts períodes de l’any al 100% i un sobreeiximent o vessament pel sobreeixidor superficial és molt freqüent, és a dir, no té cap relació amb una situació problemàtica.

Es freqüent que els cabals que arriben a l’embassament omplin la capacitat disponible per recollir els volums d’aigua per guardar-los pel seu ús posterior. Un cop està ple hi ha un sobreeixidor que facilita que l’aigua continuï el seu camí aigua avall de l’embassament per la llera del riu Foix amb total normalitat. Quan això passa, l’ACA genera un avís a Protecció Civil, per tal d’evitar riscos pel fet de la circulació d’aigua en una llera que usualment està seca.

El sobreeiximent de Foix no és un desbordament

No obstant, L’embassament de Foix no ha esgotat els marges de seguretat. Ni l’embassament, ni la llera han desbordat per sobre dels valors tècnics de disseny pels quals el seu funcionament està preparats, tot al contrari, el cabal que ha circulat de manera normal pel sobreixidor i pel riu aigua avall, ha estat de 0,5 m3/s, valor de cabal força modest.

img_3087
El desguàs de la presa després dels treballs de millora.

Per tant, Foix no és Oroville: Foix té 3,7 hm3 de capacitat, Oroville en té 4.360. La presa de Foix té una alçada de 32 metres, i la d’Oroville 235 metres. A més que el funcionament de cada presa és diferent, el lloc de la seva construcció també varia. A més, l’ACA fa periòdicament actuacions de revisió i millora de la presa. La més recent, la inversió de 346.800 euros per optimitzar el funcionament del desguàs de la presa. Per tant, la presa està en condicions de laminar i gestionar avingudes, sense oblidar que aquesta presa està a anys llum de la d’Oroville, hidrològicament parlant. Els problemes que s’estan donant a la presa d’Oroville no tenen res a veure amb Foix. El sobreeiximent actual a Foix és una situació habitual.

 

 

Leave a Reply