La causa de la coloració verdosa del riu Valira

La setmana passada tots varem quedar sorpresos per la intensa coloració verdosa que presentava el riu Valira al seu pas per Andorra. Quan un curs fluvial ofereix un color diferent a l’habitual, sempre pensem que es deu a un vessament incontrolat que generarà danys en l’ecosistema i que alterarà les captacions d’aigua dels municipis que hi ha aigua avall.En aquest incident, sortosament, la causa d’aquesta coloració es va deure a l’aplicació d’un compost ni tòxic ni nociu conegut com fluoresceïna.

Aquest producte s’utilitza de manera habitual en el camp de la gestió dels recursos hídrics. En aquest cas, s’havia emprat aquest colorant per fer una sèrie d’analítiques a l’empresa embotelladora d’aigua d’Andorra.

20170303_074009_resized
Cua de l’embassament d’Oliana un dia després de l’ús de la fluoresceïna

La coloració va arribar més enllà de la frontera entre Andorra i Catalunya, però ja a la cua de l’embassament d’Oliana no es va detectar aquesta coloració anòmala, després d’un seguiment dels inspectors de l’agència.

Usos mèdics i geològics

Precisament aquesta substància també s’utilitza en temes mèdics, ja que al ser un colorant permet detectar taques de sang en els vasos sanguinis de l’ull i en algunes tècniques odontològiques.

La fluoresceïna també es pot aplicar per seguir la pista d’aigües que desapareixen al sòl i que tornen a reaparèixer uns quilòmetres més enllà. El geòleg Norbert Casteret va ser pioner en aquesta tècnica amb una prova en el riu Garona el 1931.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s