La gestió d’un embassament amb les reserves altes. El cas de la Baells

Les darreres pluges han beneficiat de manera important les reserves emmagatzemades als embassaments de les conques internes. Les conques del Ter, la Muga i sobretot del Llobregat, han estat les més beneficiades. En aquest darrer cas, l’embassament de la Baells ha assolit més del 97% de la seva capacitat, amb prop de 107 hm3. En situacions com l’actual s’intensifica el seguiment  de la presa, ja que, per una banda, s’ha de disposar de resguard per assumir l’aigua que encara pugui arribar des de la capçalera i per l’altra optimitzar al màxim les reserves i no malgastar recurs, que sens dubte, en el nostre clima mediterrani serà necessari en els propers mesos.

També tinguem en compte que en menys de dues setmanes arriba la primavera, precisament el període de l’any en què es produeixen més pluges i cal que l’embassament tingui espai per assumir possibles aportacions d’aigua.

Fa més de 40 anys que la presa de la Baells es manté imponent en la geografia del Berguedà. Una infraestructura cabdal per garantir les demandes d’aigua de bona part de la població de la Catalunya central i de l’àrea metropolitana de Barcelona, però no oblidem que en el moment que es va edificar va suposar una ferida per al territori, obligant a desallotjar pobles i a inundar una part de la zona on s’ubica.

DSC_0150Aquesta presa, per tant, s’encarrega de garantir les diverses demandes i alhora minimitzar riscos en les poblacions riberenques en cas d’avingudes. Des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha de fer una gestió òptima per conjugar els dos usos acabats d’esmentar. Per tant, en situacions com l’actual, es decideix alliberar un cabal superior a l’habitual, de tal manera que generi els màxims beneficis, tant a l’ecosistema com als usuaris, sense malgastar aigua i evitar possibles danys aigua avall. El nivell de reserves es segueix de manera exhaustiva i durant les 24 hores del dia, per decidir si cal incrementar el volum en funció del nivell de reserves, analitzar l’aigua entrant a l’embassament, comprovar la previsió de pluges i quantificar el cabal d’aigua que porti el riu aigua avall. Tot això es fa amb l’objectiu de no haver d’alliberar de cop una quantitat elevada d’aigua, que podria generar afectacions.

Hem de tenir en compte que la Baells és l’única presa del riu Llobregat, ja que els altres embassaments de la conca, la Llosa del Cavall i Sant Ponç, regulen l’aigua d’un afluent seu, el Cardener. Per tant, cal que la gestió sigui el més ajustada possible.

Volums alts per l’hivern

Cal tenir en compte que amb l’entrada a la primavera els resguards de seguretat necessaris (volum lliure) són lleugerament superiors als d’hivern. Aquest fet suposa que, respecte l’ompliment tècnic actual, les properes setmanes s’augmentaran les sortides per alliberar volum d’aigua i s’aprofitarà per fer una sèrie de maniobres encaminades a la promoció de cabal generador. Aquesta mesura es contempla en el Pla de Gestió per tal de millorar el potencial ecològic de la llera, sempre que es donin situacions com l’actual: no estar en període de sequera, tenir una situació oportuna (com l’actual) i disposició de poc temps per fer-ho arran de la proximitat de la primavera, l’època amb més pluges.

Maniobres de cabal generador

DSC_0143Donat el volum actual, l’ACA preveu la setmana vinent alliberar un total de 3 hm3, quantitat totalment compatible amb els volums actuals i els reguards de seguretat necessaris. Aquest alliberament, que pot arribar a tenir puntes màximes de 32 m3/s, té uns efectes beneficiosos en el medi com és el reperfilament de la llera, l’oxigenació de l’aigua, la retirada natural de possibles acumulacions d’algues i plantes, entre d’altres. No és la primera vegada que es fa una maniobra similar des d’aquesta presa i suposa un triple benefici: disposar de reguard, maximitzar les reserves i contribuir a accions beneficioses pel medi hídric. A continuació pots visualitzar un vídeo sobre una maniobra de cabals generadors a la Baells, duta a terme l’any passat.

Si voleu ampliar informació sobre la triple funció que tenen els embassaments, pots consultar el post publicat fa uns mesos al blog de l’ACA entrant aquí.

 

Leave a Reply