L’altra cara de la difusió mediambiental

Fa unes setmanes varem escriure un post sobre el sorgiment del clot d’Espolla, a la zona del Pla de l’Estany, un llac interminent que sorgeix en períodes d’intenses pluges a la zona. Aquest clot és també peculiar per la seva fauna, on hi habita una espècie del gènere dels crustacis que són els Triops cancriformis. Aquests éssers neixen en els primers dies que el clot s’omple d’aigua i en 20 dies són capaços de fer les primeres postes d’ous que romandran així fins que el clot es torni a omplir, podent passar anys sense aigua.

Aquest cap de setmana, tal i com es pot veure la imatge que encapçala aquest post, desenes de persones van anar a l’esmentat clot, amb l’únic objectiu de recollir triops. Aquesta espècie animal, que està protegida, no es pot treure del seu hàbitat natural i s’ha de respectar. En cas de trobar-se els infractors hauran de fer front a possibles sancions, ja que actuacions d’aquest tipus poden ser perjudicials per als nostres ecosistemes. Tinguem en compte que la proliferació d’espècies invasores com el musclo zebrat o el cargol poma es deuen a l’activitat humana, després d’haver tret espècies del seu hàbitat per ubicar-les en un altre indret, provocant greus conseqüències per les espècies autòctones d’un ecosistema.

Encara que són qüestions de sentit comú, cal que la ciutadania respecti el medi ambient i no tregui del seu lloc d’origen les espècies d’un determinat hàbitat. La responsabilitat és cosa de tots/es i per gaudir dels espais naturals del nostre país cal primer que els respectem. Des de l’ACA volem agrair a Alfons D-Garcia haver-nos explicat aquests fets i desitgem que serveixin per poder conscienciar a la ciutadania que els éssers vius i l’entorn natural s’han de respectar. Pel que fa a la fotografia, ha estat aportada per Carmen Pérez-de-Gregorio.

 

Deixa un comentari