La gestió dels embassaments permet transformar els riscos del règim mediterrani en recursos d’aigua disponibles

Aquest cap de setmana hem assistit a un important episodi de precipitacions que ha incrementat de manera considerable els volums emmagatzemats als embassaments de les conques internes. En els de l’Ebre, en canvi, l’efecte ha estat diferent, ja que s’ha acumulat neu a la capçalera que, quan es fusioni, aportarà unes quantioses reserves. Per tant, la repercussió de les pluges té un comportament diferent entre les dues conques.

Pel que fa a les pluges registrades entre el 24 i el 25 de març, les conques més beneficiades han estat la del Besòs (82 mm), la capçalera del Llobregat (80 mm), la capçalera del Ter (79 mm) i la de la Tordera (85 mm).

Abans d’aquest episodi, els embassaments ja tenien volums força alts, amb 532 hm3 (75%) emmagatzemats en el total de les conques internes. Després de les pluges, els volums han pujat més de 40 hm3, gràcies a una gestió que ha permès optimitzar l’aigua per a disposar de reserves i alhora laminar les aportacions d’aigua. Avui, els embassaments de les conques internes estan al 83%.

La gestió de la conca alta del Ter

gurriEl gràfic de la dreta del cabal al riu Ter a Masies de Roda indica que al migdia del dissabte dia 25 es va registrar un cabal de 350 m3/s, un valor a partir del qual ja es poden generar impactes en els àmbits més propers a la llera fluvial.

Tanmateix, riu avall, el riu Ter, al pont de Torroella de Montgrí per la nit del mateix dissabte, es va donar un cabal màxim de 35 m3/s (gràfic de sota), deu vegades inferior al que transportava el riu Ter aigua amunt del sistema d’embassaments, a Masies de Roda.

ter torroella

El sistema d’embassaments del Ter aquest cap de setmana ha estat l’instrument que ha permès a l’ACA transformar un cap de setmana de perill fluvial (si no hi hagués els embassaments) en un altre amb cabals dins de la normalitat, potenciant els valors ambientals fluvials sense apropar-se a situacions de risc dels béns a la vora del riu.

Aquesta funció protectora dels embassaments s’ha vist premiada amb un increment de les reserves d’aigua de 40 hm3 que ens permet afrontar l’any, juntament amb les precipitacions hivernals que hem tingut, amb les màximes garanties de disposar del recurs necessari per desenvolupar l’activitat de la campanya d’estiu i garantir les demandes durant tot el 2017.

Diverses maniobres a la conca del Llobregat

Ja abans de l’episodi de pluges, els embassaments de la conca del Llobregat presentaven volums molt elevats, tot preservant l’espai lliure de càlcul per a laminar avingudes. La Baells rebia volums destacables que es van acumular, augmentant lleugerament el nivell fins pràcticament el 100% de la seva capacitat. Aquesta reserva es va realitzar tot conjugant la previsió de noves pluges i donant compliment al que estableix el Pla de Gestió en relació amb dur a terme una maniobra de cabals generadors.

cabal generador
Evolució del cabal del Llobregat arran de la maniobra de cabal generador des de la Baells.

Aquest desembassament va permetre un alliberament de 3 hm3 en dos dies per contribuir a reperfilar la llera i millorar mediambientalment el riu i el seu hàbitat. Al mateix temps també va permetre alliberar volum lliure de l’embassament per assolir de nou un resguard de laminació d’avingudes. Aquest fet ha permès que durant l’episodi del 25 i 26 de març només s’hagi hagut d’incrementar el cabal de sortida de la Baells fins a un màxim de 30 m3/s (la meitat del màxim d’entrada) per assumir l’aigua des de la capçalera i alliberar-la sense causar danys.

Aquesta setmana, la maniobra de cabals generadors també s’ha dut a terme des de la presa de Sant Ponç, amb els mateixos objectius.

Deixa un comentari