Les dinàmiques del nostre litoral

Sovint pensem que les nostres platges són com piscines, quan en realitat es tracta d’ecosistemes naturals on interactuen diverses espècies animals i vegetals, a més de ser indrets sotmesos a possibles alteracions de la qualitat de l’aigua. Moltes vegades ens alertem quan albirem escumes estranyes o altres elements que de manera natural poden aparèixer en aquest àmbit, i en altres ocasions posem el crit al cel quan detectem deixalles surant a prop nostre.

L’Agència Catalana de l’Aigua porta prop de 40 anys controlant la qualitat de les aigües de bany. En aquestes quatre dècades, la qualitat de l’aigua de bany ha experimentat una millora substancial (guanyant prop de 70 punts en la proporció de zones de bany amb qualitat excel·lent), fruit de la posada en servei de sistemes de sanejament costaners, la millora qualitativa de rius i rieres, el tancament d’abocadors i a l’activitat d’inspecció i control a indústries i establiments per evitar abocaments a medi.

Això ha provocat que en els darrers anys la qualitat de l’aigua de bany de les platges hagi obtingut més del 90% de mitjana de qualitat excel·lent. Això significa que els paràmetres analitzats (escherichia coli i enterococs intestinals) es troben dins els llindars que fixa la llei i, per tant, es garanteix la salubritat al bany.

Detlall mostra aigua de bany i termòmetre
Presa de mostra d’aigua i comprovació de la temperatura de l’aigua.

Alhora, l’Agència Catalana de l’Aigua ha impulsat una comissió de platges transversal i col·laborativa entre els ajuntaments amb platges a Catalunya i les principals administracions actuants i/o amb competències en aquest àmbit (Protecció Civil, Serveis de Salvament i Socorrisme, l’administració de Costes de la Generalitat, diputacions, etc.) que ha permès una gestió adaptativa de la qualitat de les zones de bany en aquest país, i ha col·laborat a explicar i fer pedagogia respecte els fenòmens naturals que es poden donar al litoral (escumes o mucílags naturals, aparició de meduses, etc.). Alhora també ha premés actuar amb diligència vers episodis puntuals d’alteració de la qualitat (per abocaments terra-mar o des de mar), i ha assolit un compromís recíproc entre l’Agència Catalana de l’Aigua i els òrgans locals de gestió de les zones de bany.

Alteracions de la qualitat

Catalunya viu condicionada pel clima mediterrani, que alterna llargs períodes d’estiatge amb episodis de pluges curtes però d’intensa durada. Això provoca que en aquelles platges ubicades a prop de desembocadures de cursos fluvials es puguin produir alteracions de la qualitat de l’aigua en cas de pluges intenses, que literalment escombren els residus amuntegats a terra i dins de col·lectors cap al mar. Aquesta alteració es deu a la irrupció sobtada d’aigua dolça que arrossega diferents tipus de residus, que provoca la presència de matèria orgànica (vegetació, sorres), i també a l’arribada de residus d’origen urbà.

segur
Efectes de les pluges a la platja de Segur de Calafell (agost 2010)

Aquest fenomen, que és inevitable en aquelles zones de bany properes a cursos fluvials, provoca l’alteració puntual de la qualitat de l’aigua, que habitualment es recupera transcorregudes entre 24 i 48 hores, tot depenent de les característiques de la zona de bany.

També hi ha casos en què l’alteració de l’aigua pot venir provocada per una incidència en un sistema de sanejament, un abocament incontrolat o bé per una incidència en alta mar. En aquests casos, i sempre que la incidència provingui de terra, l’ACA investiga l’origen del problema per resoldre’l i efectua diverses analítiques per corroborar la recuperació de la qualitat. Aquesta informació es disposada al públic pràcticament a temps real a través del web i d’aplicacions mòbils (PlatgesCat) per a millorar la seguretat dels usuaris de les zones de bany.

Fenòmens naturals

Sovint hi ha banyistes que detecten estranyes taques, escumes o coloracions verdoses a les platges que sense cap dubte ho atribueixen a algun abocament. En la majoria dels casos, aquests fenòmens són d’origen natural i acostumen a ser proliferacions de fitoplàncton, que no són nocives per als banyistes i que atorguen a l’aigua una coloració verdosa. Aquest fet sobretot es produeix en platges amb poca agitació de l’aigua i amb una temperatura elevada de l’aigua. També passa el mateix amb la presència d’escumes, que en moltes ocasions també són causades per fenòmens naturals. Les platges són ecosistemes naturals, on interaccionen un gran nombre d’organismes (no només peixos), i això sempre ho hem de tenir en compte.

02a_foto_fitoplancton
Coloració verdosa de l’aigua per proliferacions naturals de fitoplàncton.

La presència de residus

Un dels grans problemes ambientals del nostre planeta és la presència de residus al mar, principalment plàstics. A més de ser una greu amenaça per les espècies animals que habiten en els nostres oceans (confonen plàstics amb aliments i això els hi pot provocar la mort o bé alteren el seu ADN), també genera presència de plàstics a les zones de bany mentre ens estem banyant. Tot i la molèstia i indignació que això ens pugui ocasionar, cal tenir en compte que és responsabilitat de tots i totes gestionar de manera adequada els residus, evitant que el seu llançament en zones naturals (com per exemple rieres) i que acabin arribant a la platja. Si acostumem a tenir tots/es uns hàbits correctes en la gestió de residus, arribarà un dia que la presència de deixalles a les zones de bany disminuirà de manera important.

plastics

Síntesi de prop de 40 anys de coneixement

detall mapa platgesCATL’experiència del nostre litoral per part de l’ACA s’ha sintetitzat en l’aplicació per mòbils PlatgesCAT, una eina disponible en set idiomes que aporta informació detallada sobre prop de 300 platges.

L’apli, en funcionament per quart estiu consecutiu, proporciona informació sobre la qualitat sanitària de l’aigua, la previsió de possibles alteracions de la qualitat de l’aigua de bany, la bandera de seguretat, la temperatura i la possible presència de meduses, entre d’altres.

A més, disposa de dades com la pendent d’entrada a l’aigua, el tipus de sorra, punts d’interès a prop de la platja, entre molta més informació d’interès per a l’usuari de les platges.

Deixa un comentari