Els embassaments i els esdeveniments esportius

En anteriors posts publicats en el blog de l’ACA hem analitzat la funció que tenen els embassaments. Per fer un repàs ràpid, habitualment, aquestes infraestructures han estat concebudes amb una doble finalitat: per una banda, gestionar possibles avingudes reduint cabals desembassats a través dels òrgans de desguàs per minimitzar danys i afectacions aigua avall, i per l’altra, són reservoris destinats a emmagatzemar aigua que es destina per a satisfer les demandes ordinàries (abastament domèstic, reg, usos hidroelèctrics, entre d’altres).

Des de 2014, l’ACA està potenciant un nou ús dels embassaments que tenim a les conques internes, amb l’objectiu d’afavorir les activitats en el territori i potenciar el desenvolupament d’activitats lúdiques. Inicialment, aquest projecte s’ha dut a terme a la presa de la Baells, on s’han obtingut resultats satisfactoris afavorint una relació fluida entre l’administració i el món local. Igualment, s’està treballant perquè en un futur aquests plans d’usos s’estenguin a altres embassaments de les conques internes.

Afavorir esdeveniments esportius

DJHqFafW4AAVajkA les tres funcions que acabem de comentar dels embassaments en podríem sumar una més: la gestió de l’aigua que emmagatzemen els nostres reservoris per compatibilizar i/o garantir les demandes amb activitats relacionades amb l’esport i la pesca. Durant els dies 15 i 17 de setembre es va celebrar a Salt el sisè festival de kayak en el riu Ter, mentre que per al 7 i 8 d’octubre és prevista la celebració de l’stage de perfeccionament de kayac free-style. Per afavorir aquestes activitats, es va gestionar de manera coordinada amb l’ACA la necessitat de cabals per garantir els esdeveniments en les millors condicions. Mitjançant un treball acurat i un càlcul precís de l’aigua que s’allibera de manera habitual des dels embassaments del sistema Ter, es va modificar el cabal per garantir l’activitat esportiva sense malgastar recurs, i més en un context en què els embassaments del Ter estaven al voltant del 60%.

IMG-20170926-WA0010Per citar un altre exemple recent, el cap de setmana del 22 de setembre es va celebrar aigua avall de la presa de la Llosa del Cavall (Solsonès), el darrer campionat de la temporada de pesca de la comarca, i els darrers dies de setembre el campionat internacional de pesca a mosca per parelles a Anglès, aigua avall de Susqueda sense perjudicar les demandes aigua avall i la continuïtat del cabal ecològic, es va gestionar la sortida d’aigua de l’embassament per fer possible aquesta activitat. Això va fer possibles les condicions perfectes per la pesca.

No podem oblidar la col·laboració de l’ACA amb el Berguedà en la celebració d’un triatló, on l’embassament de la Baells té una especial importància per acollir la prova de natació. Tot i que en anys anteriors es feia sota el nom de la Sailfish, enguany s’ha celebrat una triatló infantil.

Es treballa, per tant, de manera continuada i progressiva en que els embassaments siguin un element que afavoreixi les activitats al territori, però sense perdre de vista la seva funció essencial: protegir-nos d’avingudes i garantir l’abastament.

Deixa un comentari