La depuradora de Flix, una segona llar per a la cigonya blanca

Potser perquè associem la cigonya blanca amb una imatge de llibertat, així com un bon indicador de biodiversitat, aquesta espècie d’au és desitjada per molts municipis que la voldrien tenir com habitant.

El municipi de Flix ha estat un dels llocs on les cigonyes han decidit aturar-se en el seu viatge des d’Àfrica, on passen l’hivern, fins Europa, a la que arriben durant el mes de febrer i s’hi estan fins la tardor.

És un au que prefereix les zones pantanoses i inundables i a qui li agrada tenir a prop àrees de conreu obertes. En elles aconsegueix el seu aliment, basat en insectes, peixos, rèptils, així com petits mamífers i aus.

Una relació de fa molts anys

La relació entre les cigonyes i Flix ja fa uns anys que dura i en aquest post us parlarem de dos elements claus en la reintroducció i nidificació de la cigonya al sud de Catalunya. Un és a la Reserva Natural de Sebes i l’altre a la depuradora de Flix.

La Reserva de Sebes és un espai fluvial, una zona d’aiguamolls en el riu Ebre al seu pas per aquesta localitat de la Ribera d’Ebre. La seva protecció ha anat incrementant-se al llarg dels anys: en el 1992 es va incorporar al  Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i en tres anys es van ampliar els seus límits i van ser declarats Reserva de Fauna Salvatge denominats com a Riberes de l’Ebre, a Flix. Posteriorment van ser inclosos a la Xarxa Natura 2000.

foto 2
Una de les cigonyes en el niu de la depuradora de Flix. Font: Reserva Natural de Sebes

L’any 2001 va representar l’inici d’un projecte de reintroducció de la cigonya blanca en la part baixa del riu Ebre. La construcció d’un aviari va fer possible portar dos exemplars que van ser criats en captivitat per a deixar-los novament en llibertat el 2003. El projecte va seguir endavant i dos anys més tard, en el 2005, es va alliberar un segon grup de cigonyes i es va comprovar que hi havia nou parelles nidificants a l’espai de la reserva. L’any 2017, en tot l’àmbit de la reserva, es van dur a terme un total de catorze anellaments.

Un niu a la depuradora

A l’espai pròpiament de la depuradora de Flix, arran de la col·locació d’un niu en un punt alt d’aquesta instal·lació i gràcies a la feina dels treballadors/es d’aquesta instal·lació, les cigonyes també poden aturar-se en aquest indret en el llarg camí de migració que fan aquestes aus.

edar flix
Depuradora de Flix

És satisfactori per l’agència veure com una infraestructura com la depuradora de Flix, que a priori pot concebre’s com lloc poc apropiat per a què les cigonyes tinguin les seves cries, s’ha convertit en un espai important en aquest projecte de reintroducció.

En aquests època de l’any ja estan arribant a la reserva els primers exemplars, i estan prenent posició en els seus nius, de manera que seguint el curs de la natura veurem al mes de juny quants nous anellaments es faran.

Deixa un comentari