Milers de dades i anys de coneixement aglutinats en àgils aplicacions

Potser una de les grans mancances que ha tingut l’administració en els darrers anys ha estat transmetre a la ciutadania tot el coneixement generat per tècnics que durant anys han estat recopilant dades sobre la qualitat de l’aigua.

En moltes ocasions, la dificultat en traslladar tota aquesta informació ha suposat un fre en el flux d’informació entre l’administració i la ciutadania. En els darrers anys, després d’una millora en la transparència i en saber canalitzar la informació, l’Agència Catalana de l’Aigua ha desenvolupat diverses aplicacions que permeten convertir milers de dades en aplicacions àgils i dinàmiques per consultar l’estat del medi hídric. L’objectiu: fer millor la vida de les persones i ampliar el seu coneixement sobre el medi que tenen al seu voltant.

300 platges i milers de dades sobre el seu estat

Aquest cap de setmana s’ha activat PlatgesCat, una aplicació per mòbils que per cinquè any consecutiu aporta informació detallada sobre l’estat de 300 platges catalanes. Aquest apli recull, per una banda, dades dinàmiques com els resultats dels controls analítics que efectua l’ACA per controlar la qualitat de l’aigua de bany (així com possibles variacions), la bandera de seguretat, l’estat de la mar, entre d’altres, i per l’altra, informació més estàtica sobre les característiques de la platja, la pendent, el tipus de sorra i altra informació d’interès.

alcanar

Aquesta aplicació recull prop de 30 anys d’experiència i coneixements adquirits pels tècnics de l’ACA sobre el nostre litoral. Fenòmens com les proliferacions de fitoplàncton, la presència de meduses i la recuperació de la qualitat de l’aigua després d’una tempesta són alguns dels temes que s’han conegut arran de molts anys de coneixements i que ara es poden traslladar a la ciutadania. Les taques de fitoplàncton o les coloracions verdoses de l’aigua, que fa uns anys es pensava que eren episodis de contaminació, avui es pot saber i traslladar a la població que són fenomens naturals i no nocius.

Més de 5.000 fonts naturals

En les darreres setmanes s’ha activat l’aplicació Cercafonts, desenvolupada per l’ACA i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i que aporta informació sobre més de 5.000 fonts naturals repartides per tot el territori català. Aquesta eina, per tant, ens permet conèixer el patrimoni natural que ens envolta i també contribuir al seu coneixement. En aquest sentit, l’usuari també pot informar de fonts que no estan catalogades.

 

Aquest apli pot ser molt valuosa per conèixer l’evolució de les nostres fonts naturals i de possibles oscil·lacions en el seu cabal, que ens poden indicar la incidència del canvi climàtic en aquestes surgències. També és una eina que vincula el nostre patrimoni natural amb la ciutadania, fent-la partícip i fomentant un estil de vida més saludable.

L’efecte de les pluges i la qualitat de l’aigua

L’Aigua En Temps Real és una eina, fruit de la col·laboració entre l’ACA i el Servei Meteorològic de Catalunya, que permet visualitzar la repercussió de les pluges en el cabal dels rius i conèixer les seves possibles oscil·lacions. Aquesta eina és molt efectiva per anticipar-se i gestionar les possibles avingudes.

Sin título-3

L’ACA disposa de dues aplicacions web (SDIM i WEB DMA) destinades a la consulta d’informació sobre la quantitat i qualitat de les masses d’aigua de Catalunya, així com aprofundir sobre l’avaluació del seu estat.

La coresponsabilitat

Durant molts anys sempre hem tingut la sensació de què l’administració és la que ha de resoldre tots els problemes. No obstant això, l’accés de la ciutadania a més informació i la major transparència de les administracions públiques ha posat al descobert que la població també és corresponsable per mantenir en bon estat el nostre medi. Per descomptat que el servei públic  té les seves obligacions, per els ciutadans i ciutadanes hem de tenir el compromís de gestionar bé els nostres residus, preservar el nostre entorn i posar en coneixement de les autoritats aquelles pràctiques que poden suposar danys en el medi ambient. Aquesta coresponsabilitat ha de permetre que la ciutadania arribi allà on no ho pot fer l’administració.

Deixa un comentari