Per què s’altera la qualitat de l’aigua de bany de les platges?

Sona el despertador i et despertes inquiet, per saber si avui farà un bon dia. Obres la finestra i veus que fa un sol esplèndid i que no hi ha cap núvol al cel. Després de la tempesta de la passada nit, comproves que es presenta el dia perfecte per anar a a platja. Et prepares, ho agafes tot i et dirigeixes a la platja més propera.

Un cop arribes, però, continua fent sol però veus que dins el teu cap comença a créixer un núvol fosc i amenaçador, i que el dia tan magnífic que se’t presentava comença a torçar-se. Una bandera vermella i el mar remogut, tèrbol i amb residus, fa que el dia de platja que tant desitjaves se n’hagi anat a norris. Com pot ser que la platja estigui en males condicions per al bany si avui no plou?

IMG-20170831-calella
Platja de Calella (Maresme) i l’aportació de l’aigua arran d’un episodi de pluges l’estiu passat.

Aquest estiu de 2018 i sobretot durant el mes d’agost, han estat molt recurrents els episodis de pluges intenses al llarg de tot el territori de Catalunya. Aquestes precipitacions, de caràcter irregular i dispers, han estat molt intenses, produint inundacions i la crescuda de rius en un espai de temps reduït. En les darreres setmanes, les pluges han afectat a molts punts del litoral, alterant la qualitat de l’aigua de bany per unes hores.

Sin título-3
Banderes de seguretat per al bany de les platges. Font. Protecció Civil

Què causa l’alteració?

Imaginem-nos que estem en una platja neta, amb l’aigua transparent i la sorra sense residus. A prop d’on tenim la nostra tovallola veiem la desembocadura d’un torrent sec, que no porta aigua. En el moment que una tempesta afecta la zona, i aquesta aporta una elevada quantitat d’aigua, aquest torrent recupera la vida, amb un cabal elevat, obrint-se pas fins el mar.

L’aportació d’aigua dolça en un entorn salí ja provoca l’alteració de la qualitat de l’aigua, a la que hi hem de sumar l’arribada de sediments (sorres, pedres) i restes vegetals (branques, canyes, restes de plantes), sense oblidar-nos de residus urbans (plàstics, deixalles). Això fa la suma perfecte per alterar l’aigua de bany durant un temps.

ploma llobregat aeria 110618
Aportació de sediments a la desembocadura del riu Llobregat el juny de 2018, a causa d’intenses pluges.

En molts casos, a més de les aportacions per causes naturals hi hem de sumar la possible aigua residual que pot arribar a la zona de bany. En molts punts del nostre territori no hi ha una separació dins les xarxes de clavegueram de l’aigua residual que generem les persones i el recurs procedent de la pluja. Això provoca que en episodis de pluges intenses, aquestes dues aigües es barregin, incrementant de manera considerable el cabal.

Sin título-4
Índex de velocitat de resposta hidrològica a la desembocadura del riu Besòs (platja Litoral) i aportacions d’aigua superficial.

 

Per evitar incidències en els sistemes de sanejament a l’hora d’assumir l’aigua a tractar, es disposa d’unes instal·lacions, conegudes com sobreeixidors, que en cas d’aportacions molt elevades d’aigua s’activen i alliberen a medi el recurs que no pot assumir la conducció. Això provoca també l’alteració de la qualitat de l’aigua de bany.

Com es recupera?

Amb caràcter general, transcorregudes unes 24-48 hores des de la finalització de l’episodi de pluges, la qualitat de l’aigua de bany es recupera per sí sola. Hem de tenir en compte, però, que aquest temps oscil·la en funció de les característiques de la platja (si és oberta o tancada), dels corrents marins i de la meteorologia.

vilassar_riera_cotxe dins mar_aiguats_131016
Platja de Vilassar de Mar, fa dos anys. Les fortes pluges fins i tot han arrossegat un cotxe.

Deixa un comentari