La Llosa del Cavall, l’embassament més jove de les conques internes

L’any 1999 es va posar en servei l’embassament de la Llosa del Cavall, situat en el terme municipal de Navès, a la comarca del Solsonès. Aquest és l’embassament més nou -i l’últim- construït a les conques internes catalanes. Regula l’aigua del riu Cardener provinent de la seva capçalera, podent així gestionar els volums d’aigua per a satisfer les diferents demandes consumptives (abastament urbà, principalment) i també per a laminar possibles avingudes d’aigua.

Aquest reservori pot emmagatzemar fins a 80 hm3 d’aigua, té una alçada de més de 122 metres i la longitud horitzontal de la seva coronació (la part més elevada de la presa) és de 326 metres.

Els ulls de la presa

Una de les característiques que defineixen la presa de la Llosa del Cavall és el seu sobreeixidor, les obertures que estan a la part superior de la presa (veure imatge més abaix) i que serveixen per alliberar l’aigua quan l’embassament està al màxim de la seva capacitat. També les preses de Susqueda, a la Selva, Riudecanyes, al Baix Camp, i Foix, a l’Alt Penedès, disposen d’aquest tipus de sobreeixidors.

IMGP0313

A través d’aquestes obertures, i quan l’embassament està ple, l’aigua cau de manera natural, simulant l’efecte d’una cascada i laminant així l’aigua que arriba des de la capçalera. El sobreeixidor de la Llosa del Cavall pot arribar a alliberar fins a 770 m3/s. Uns quilòmetres més avall, i també en el riu Cardener, hi ha la presa de Sant Ponç, que permet acabar de regular l’aigua que s’allibera des de la Llosa.

Aigua de capçalera per a la Catalunya Central

En els darrers anys s’ha dut a terme un ambiciós projecte, consistent en habilitar una llarga conducció des de la Llosa del Cavall fins a algunes comarques com el Solsonès, el Bages i l’Anoia. Això permetrà, en els propers mesos, que s’incrementi la garantia en el subministrament d’aigua en aquestes comarques. En el cas de l’Anoia, que fins l’actualitat s’abasteix en exclusiva de les aigües subterrànies de l’aqüífer de Carme Capellades (molt sobreexplotat), la nova conducció incrementarà la disponibilitat d’aigua, fent possible una gestió més equilibrada i sostenible.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va oficialitzar el passat 27 de desembre de 2019 l’arribada de l’aigua de la Llosa del Cavall a la comarca de l’Anoia. Això permet que es dupliqui la disponibilitat d’aigua i que es posi així la primera pedra per a una gestió que permeti la recuperació progressiva de l’aqüífer de Carme Capellades.

Fotografia

Activitats en els embassaments

A més de les funcions habituals dels embassaments (reservori d’aigua i barrera per frenar les inundacions), des de l’ACA es vol potenciar l’ús lúdic d’aquests espais, amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament econòmic de la zona i, al mateix temps, reduir el risc de despoblament. Recentment, l’ACA ha endegat una línia d’ajuts, amb un pressupost de 150.000 euros, per contribuir a la redacció dels plans d’usos als embassaments.

Deixa un comentari