La producció d’aigua potable al sistema Ter Llobregat durant el Covid-19 baixa a volums inferiors al d’un dia festiu

La situació que estem vivint arran del Coronavirus, no només a Catalunya sinó a la resta d’Europa i del món, és excepcional.  Cap de les persones que vivim en aquest món hem viscut un estat d’emergència sanitària d’aquesta magnitud, provocant uns canvis radicals en la nostra vida diària.

L’estat d’alarma ha comportat l’adopció de diverses mesures destinades a aturar el terrible impacte del Covid-19 en la ciutadania. El confinament de la població a les seves cases ha provocat, en aquest sentit, uns canvis en el consum d’aigua a les llars i també importants variacions en l’ús de l’aigua per a les activitats econòmiques.

A les llars dels catalans i catalanes, es produeix habitualment i en dies laborables una punta en el consum a primera hora del matí, quan ens lleven i ens preparem per anar a la feina o a l’escola, i una segona punta quan tornem a casa després de la feina, l’escola, entre d’altres.

Amb l’actual context provocat pel Coronavirus, el consum d’aigua ens marca un canvi de tendència, sense puntes i passant a un consum d’aigua estable durant tot el dia, ja que majoritàriament la família està a casa i  es fan moltes més activitats que necessiten aigua: rentadores, rentaplats i accions de neteja personal seguint els consells de rentar-nos les mans o dutxar-nos per evitar i prevenir contagis.

Descens de la producció d’aigua fins a un 11%

L’aturada de les activitats econòmiques derivades del Covid-19 ha provocat, en línies generals, un important descens del consum d’aigua. En l’àmbit de la xarxa Ter Llobregat (ATL), que subministra aigua a prop de cinc milions de persones de l’àmbit metropolità i diverses comarques de Barcelona, es constata un descens de la producció d’aigua en els darrers cinc dies d’entre el 9,5 i l’11%.

Sin título-1

Evolució producció aigua potable sistema ATL. Període comprès entre 6 de març i 5 d’abril. Font: ATL

ATL és l’empresa pública encarregada de garantir el subministrament d’aigua potable en alta a més de 100 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

A dia d’avui les principals plantes de subministrament d’aigua potable estan duen a terme les funcions amb normalitat, és el cas de les estacions de tractament d’aigua potable del Llobregat (Abrera) i Ter (Cardedeu) i la planta dessalinitzadora del Llobregat. En canvi, estan inoperatives la dessalinitzadora de la Tordera i la nova planta d’aigua potable del Cardener degut als efectes del temporal Glòria. D’altra banda i pel que fa al volum de reserves, els embassaments estan al 94% de la seva capacitat i la dessalinitzadora del Llobregat  produeix al 20% de la seva capacitat.

En totes aquestes instal·lacions es duen a terme les corresponents mesures de seguretat i higiene, tant per als treballadors/es de les instal·lacions com per garantir un subministrament d’aigua amb totes les garanties.

Foto 2. Dessalinitzadora del Llobregat
La dessalinitzadora del Llobregat, actualment produïnt al 20% de la seva capacitat.

Impacte del confinament en el consum d’aigua

En l’àmbit de Barcelona i la seva regió metropolitana, l’aigua produïda en alta en l’àmbit ATL en un dia laborable, en període de normalitat, és de 916.000 m3, i el d’un dia festiu és de 825.000 m3. Per contra el consum mitjà durant aquests dies de confinament està sent de 806.500 m3. Per tant, la demanda d’aigua per a un dia normal en l’actual estat de confinament és inferior al d’un dia festiu en època de normalitat.

Sin título-2

En el gràfic de la part superior, podem veure com l’aigua produïda en l’àmbit ATL baixa de manera significativa en un dia festiu, però la reducció encara està més marcada en l’actual període condicionat pel coronavirus.

Sin título-3

 

En percentatges, la reducció de la demanda en el sistema ATL, en l’actual situació de confinament,  oscil·la entre el 9 i l’11% del consum habitual.

Puja el consum a les llars, baixa a les indústries

Pel que fa als consums domèstics, segons dades d’Aigües de Barcelona, l’aigua per a usos industrials s’ha reduït en un 35%, mentre que el recurs destinat per a usos comercials també ha disminuït en un 50%. En canvi, en l’àmbit metropolità de Barcelona sí es constata un increment del 7% en el consum d’aigua per a usos domèstics, fruit del confinament de la població.

Aquests valors són similars en la resta del territori català, segons dades aportades per les diferents entitats subministradores, amb un descens del consum d’aigua relatiu a les activitats econòmiques i un lleuger augment en els usos domèstics fruit del confinament de la població.

Leave a Reply