Embassament de Talarn o Sant Antoni

Els embassaments a la conca catalana de l’Ebre

Avui ens agradaria parlar-vos dels embassaments a Catalunya, però no dels que composen les conques internes, com ja hem fet en anteriors posts, sinó dels embassaments que és trobem situats al que anomenem la conca catalana de l’Ebre (rius Ebre, Segre, conca de la Noguera Pallaresa i conca de la Noguera Ribagorçana).

Citem sovint una dada molt important i que reflecteix una paradoxa, el 92% de la població de Catalunya rep l’aigua de les conques internes, que disposen d’un 27% de del total d’aigua, mentre que a la resta de conques hi conviu un 8% de la població i es disposa del 73% de  les reserves d’aigua.

sss

Aquesta realitat ens ajuda a comprendre perquè els embassaments que hi ha a Catalunya tenen les funcions principals diferents. A les conques internes i concretament als embassaments del Llobregat (la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç), el Ter (Sau, Susqueda i el Pasteral), la Muga (Darnius Boadella), la principal finalitat d’aquestes infraestructures és garantir l’abastament d’aigua a la població. En els casos de Foix i Riudecanyes, les principals demandes són de regadiu.

En canvi, les reserves d’aigua emmagatzemades a la conca de l’Ebre es destinen, principalment a garantir el reg i la generació d’energia elèctrica.

Més del triple de capacitat

A la part catalana de l’Ebre hi ha un total de 17 embassaments (esmentem els més representatius), començant pel més gran que és Canelles (648 hm3 de capacitat) fins al més petit, Margalef ( amb 3 hm3) .

En la següent taula es mostren aquests 17 embassaments que poden emmagatzemar 2.279 hm3, una quantitat 3 vegades superior a la capacitat màxima de les conques internes (694 hm3).

gràfic

A nivell administratiu, la titularitat correspon, majoritàriament, a empreses del sector elèctric, excepte en els casos de Rialb, Oliana i Guiamets, on la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) és l’administració responsable, mentre que en els casos de Margalef i Siurana és la Generalitat de Catalunya qui en té la titularitat.

Per conèixer on es trobem situats us els localitzem en el següent mapa:

Embassaments_web

Aquests embassaments ens permeten disposar d’una important reserva d’aigua, però no són els únics existents. N’hi ha més, en general de dimensions més reduïdes i amb menor capacitat, però d’aquests ja us en parlarem en futurs posts.

Fins a quatre funcions

Els embassaments, com expliquem sovint, tenen fins a quatre funcions: La primera es centra en garantir la disponibilitat d’aigua per a totes les demandes (urbanes, reg, cabal ambiental);  la segona es focalitza en contenir avingudes d’aigua quan plou abundantment;  la tercera funció és la de generar energia neta aprofitant la força de l’aigua i finalment, la quarta és esdevenir espais de lleure i esport en plena natura.

Alguna pregunta?, algun dubte? Fes-nos arribar les teves inquietuds.

Deixa un comentari