Els usos lúdics als embassaments: la quarta funció d’aquests espais

La societat catalana, com la resta de societats al món, evoluciona, canvia i es transforma amb el pas del temps. En paral·lel, el nivell d’exigència vers el que ens envolta, els gustos i les necessitats varien a mesura que avancem, creixem i disposem de més temps lliure. Res a veure té la societat dels anys trenta del segle passat, amb la dels anys setanta o amb la d’avui en dia.

Un dels aspectes en el que potser podem veure una evolució i uns canvis més evidents és el de diversió i les ganes de gaudir del temps lliure de què disposem. Cada cop més volem esbargir-nos, bé individualment, amb la família o amb els amics.

La necessitat dels embassaments

A mitjans del segle passat era necessari disposar d’embassaments a les conques del Ter, del Llobregat, o de la Muga, per citar-ne alguns, per disposar de reserves d’aigua, frenar la força de l’aigua i reduir el risc d’inundacions i generar energia verda. Segur que en el moment de la seva construcció, poques persones dirien que a dia d’avui, en ple segle XXI, els embassaments poguessin tenir altres usos que aquells per al que els havien construït. Però la dinàmica i l’evolució de la societat ens ha portat a veure que en alguns embassaments és possible introduir un quart ús, el lúdic.

Embassament de la Llosa del Cavall

L’Agència Catalana de l’Aigua, pertanyent al Departament de Territori i Sostenibilitat, està plenament convençuda de la capacitat i possibilitats que els nostres embassaments tenen com lloc per a gaudir plenament de les nostres aficions, com per exemple passejar, córrer, anar amb la bicicleta de muntanya, o bé practicar algun dels esports d’aigua, com el caiac, el rem, l’esquí aquàtic. Inclús en un d’aquests embassaments pots, si t’atreveixes, a fer un salt al buit, com és el cas de la Llosa del Cavall, al Solsonès.

Creiem fermament que fer possible en un embassament activitats que potenciïn l’arribada d’altres persones d’aquells municipis i comarques en què es troben, és molt positiu pel desenvolupament econòmic i social. Els plans d’usos als embassaments, potenciats per l’ACA des de fa anys, pretenen fomentar i consolidar les activitats econòmiques i turístiques en el territori on s’ubiquen i, a més, ajudar a tancar la ferida creada en el segle passat arran de la construcció de les preses, que en molts casos van provocar el desplaçament de persones i la desaparició de pobles.

Recentment, l’ACA ha fet públiques les subvencions per a la redacció dels plans d’usos als embassaments del Solsonès (Sant Ponç i la Llosa del Cavall), Osona (Sau), la Selva (Pasteral) i Darnius Boadella (Alt Empordà), amb l’objectiu de potenciar les activitats lúdiques en aquests espais.

Esport i embassaments

En aquesta línia durant els dies 15 i 17 de setembre de 2017 es va celebrar a Salt el sisè festival de caiac en el riu Ter, mentre que per al 7 i 8 d’octubre es va dur a terme la celebració de l’stage de perfeccionament de kayac free-style. Aquell mateix any, el mes de setembre, es va celebrar aigua avall de la presa de la Llosa del Cavall (Solsonès), el darrer campionat de la temporada de pesca de la comarca, i els darrers dies de setembre el campionat internacional de pesca a mosca per parelles a Anglès, aigua avall de Susqueda.

Salt Kayak Festival 2017 http://saltkayakfestival.com/

A l’embassament de la Baells s’hi ha fet competicions de triatló amb força presència d’esportistes.

La Baells i el seu caràcter pioner

L’embassament de la Baells ocupa part del terme municipal de Cercs, la Quar i Vilada, a la comarca del Berguedà. Situat a la conca del riu Llobregat i amb capacitat per a emmagatzemar 109,5 hm3, disposa de capacitat per oferir-nos aquests usos lúdics de què estem parlant.

Embassament de la Baells

Mitjançant l’oferta que proposen algunes empreses podem gaudir de passejades amb caiacs, canoes, patinets i embarcacions de motor a més d’altres possibilitats que ens ofereixen en terra ferma.

La col·laboració entre administracions ha permès que avui dia, de la mà del Consell Comarcal del Berguedà, puguem visitar la presa de l’embassament i aprofitar el dia per conèixer també com era la mineria de la comarca, visitant el Museu de les Mines de Cercs. Les activitats al voltant de la Baells ens permetren aprendre sobre què feien fa milions d’anys els dinosaures, visitant el Centre d’Interpretació de Fumanya. I aquests són només uns exemples del que podem fer tenint com a eix central l’embassament i les diferents maneres que ens ofereix de gaudir d’ell.

Imatge de l’encapçalament : http://www.activiclick.com

Leave a Reply