El llac de Resia: el parent italià de l’embassament de Sau

L’embassament de Sau és, per a molts, un autèntic termòmetre de la sequera a Catalunya. L’església de Sant Romà de Sau, datada del segle X i coberta per les aigües de l’embassament des de 1962, és un indicador per saber la quantitat d’aigua que tenim. Quan el campanar està totalment cobert per l’aigua molts respirem tranquils, ja que això indica que les reserves són suficients. En canvi, quan el nivell de l’aigua baixa i es pot veure gran part de l’església, això ens indica que la sequera és una realitat a Catalunya.

Segur que molts, en més d’una ocasió, hem escoltat que en alguna part del món tenim un doble que s’assembla a nosaltres. En el cas de l’embassament de Sau, aquesta casuística es dona a uns 1.000 quilòmetres de distància.

sau1
Embassament de Sau, al mes de gener de 2018, al voltant del 43% de la seva capacitat.

A la província italiana de Bolzano-Bozen, a escassos metres de la frontera amb Àustria, hi ha el llac de Resia, una massa d’aigua artificial a la conca del riu Po amb una capacitat de 120 hectòmetres cúbics (uns 40 hm3 menys que l’embassament de Sau). Aquest llac es va habilitar a meitats del segle XX amb l’objectiu de produir energia hidroelèctrica.

Un campanar sota l’aigua

Una de les semblances entre Sau i Resia és que les dues masses d’aigua amaguen entre les seves aigües un campanar. A Resia existeix l’església de Santa Caterina, construïda en el segle XIV i que es troba parcialment submergida a l’aigua (normalment només es pot veure la torre del campanar). A l’hivern, quan el llac queda gelat, es pot arribar fins la torre del campanar caminant. Tot i que les campanes de l’església van ser retirades a meitats del segle XX, hi ha llegendes que expliquen que durant els hiverns es pot escoltar el seu repic.

Sin título-1
Campanar de l’església de Santa Caterina, al llac de Resia. Font: Wikipedia/Markus Bernet.

El llac de Resia ha estat escenari d’algunes sèries com Curon, mentre que a Sau també s’hi han enregistrat alguns anuncis i pel·lícules com L’habitació de Fermat.

Reserves garantides

A principis de setembre, l’embassament de Sau està al 85% de la seva capacitat, amb 141 hm3. Fa un any, per les mateixes dates, estava al 60% amb 99 hm3 emmagatzemats. Per tant, amb els volums actuals, el campanar de l’església de Sant Romà estarà força cobert per les aigües.

Deixa un comentari