El delta de l’Ebre és una zona humida molt vulnerable, degut principalment a la manca d’aportacions d’aigua i de sediments en el tram final del riu detectades des de fa 100 anys. Es fa palès una disminució en aquest període d’un 30% de les aportacions naturals d’aigua, tot agreujat pels efectes del canvi climàtic que ja comencem a notar.
En aquesta zona, originada fa prop de 8.000 anys, hi viuen més de 61.000 persones i cultius com el de l’arròs representen una de les principals activitats econòmiques. De la seva extensió de 300 km2, els hàbitats naturals representen el 20% del total.
Les pitjors previsions indiquen que de cara a l’any 2100 el 60% del delta podria quedar totalment inundat. La Secretaria de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i de l’Oficina Català del Canvi Climàtic, ha dissenyat l’exposició que avui us presentem i que s’anomena El Delta de l’Ebre i el canvi climàtic.
Objectiu de l’exposició
Aquesta exposició té com a objectiu mostrar com afecta i quin és l’impacte del canvi climàtic en un dels sistemes deltaics més rics en biodiversitat d’Europa i a la vegada més vulnerables.
L’exposició, virtual degut a l’estat excepcional en què ens trobem, s’estructura en diferents blocs que volen donar resposta a quatre preguntes clau per comprendre bé la situació en la que es troba el delta.
– Què ha passat al delta de l’Ebre?
– Com està ara el delta?
– Què passarà en un futur si no s’actua?
– Què podem fer perquè això no passi?
Fem una breu descripció del que ens trobarem al visitar l’exposició.
Estructura i contingut
L’exposició és, a dia d’avui, i per l’excepcional situació que ens toca viure, virtual, de manera que pots, podeu, visitar-la sol/a o acompanyat/a còmodament des de qualsevol indret.
S’ha estructurat en cinc blocs per fer-la més comprensible i amena.
– Què és el delta de l’Ebre
En aquesta secció et parlem de la seva formació, dels efectes de la disminució dels cabals que li arriben, de l’erosió del mar i de la seva increïble biodiversitat.
El delta és també font de riquesa i d’activitat econòmica generada pel cultiu de l’arròs, la pesca i l’aqüicultura.
– El canvi climàtic al Delta de l’Ebre
Les dades de l’Observatori Meteorològic de l’Ebre a Roquetes mostren diferències o anomalies significatives en els darrers 70 anys en relació amb la temperatura i les precipitacions. L’increment en 1ºC de la temperatura i la disminució de la precipitació de pluja d’uns 65 mm respecte la mitjana del segle XX són fets constatats. Però cal estar atents també a dos valors importants, i associats al canvi climàtic. com ho són la temperatura de l’aigua marina i l’increment del nivell del mar.
I com a mostra de la fragilitat del delta enfront del canvi climàtic parlem dels efectes que va tenir el temporal Glòria, a finals de gener de 2020.
– Les projeccions climàtiques
Quines són les previsions en relació a l’augment de la temperatura i a la reducció de precipitacions del delta a 2050? o quin serà l’increment del nivell del mar a 2100?
Les dades dels darrers document del Servei Meteorològic de Catalunya per encàrrec de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ens ajuden a veure-ho.
Com afectarà al delta si es confirma un increment de la temperatura mitjana anual de 3º C o una disminució de la pluja a l’estiu, entre un 18 i un 26% menys?
– La manca de cabals i de sediments
La construcció de grans embassaments a la conca i la reducció de pluges, ja esmentada, han comportat dos grans problemes. Un d’ells és la reducció de cabals d’aigua i l’altre la reducció de sediments, que queden retinguts a les grans preses que hi ha al llarg del seu curs.
En el marc del projecte Life Ebro Admiclim, s’han realitzat vàries proves pilot d’injecció de sediment al tram final del riu Ebre i a la xarxa de canals de reg del delta.
– El reptes i les solucions
Com a darrer bloc de l’exposició identifiquem els principals reptes que afecten el delta de l’Ebre i quines són les solucions proposades per fer front al canvi climàtic i a la deficient gestió de la conca.
Esperem que aquest post t’animi a visitar l’exposició.
Només cal fer clic en el següent enllaç Exposició El Delta de l’Ebre i el canvi climàtic
[…] Fotografia de portada extreta de: https://aigua.blog.gencat.cat/2020/12/16/nova-exposicio-el-delta-de-lebre-i-el-canvi-climatic/ […]