L’Or Blau. L’exposició que no pots deixar de visitar.

L’aigua és un element indispensable per a la vida i, a Catalunya, des de fa 20 anys n’estem promovent la gestió sostenible  des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i en col·laboració amb la resta d’administracions, sector empresarial, entitats i ciutadania en general gràcies al cànon de l’aigua que paguem a la factura. Coincidint amb aquest aniversari, fins el 18 d’abril podeu veure al Palau Robert de Barcelona l’exposició “L’Or Blau, els reptes de l’aigua”, organitzada per l’Agència.

Poques vegades amb tants poques lletres, -set són els que tenen les paraules L’Or Blau-, podem definir millor quin és l’increïble valor que té un element absolutament essencial i imprescindible per a la vida: l’aigua.

Posar en valor aquest bé tan valuós, explicar quina és la seva realitat a Catalunya, què es fa per garantir-la per als diferents usos, millorar-ne la qualitat, distribuir-la, depurar-la, reaprofitar-la i explicar amb quins recursos es paga tot això, són alguns dels motius pels quals es va concebre i s’ha dut a terme aquesta exposició.

Us animem a visitar-la, no només per a saber més sobre els aspectes als quals breument fèiem esment fa uns moments, sinó també per les connexions emocionals que tots i totes tenim amb aquest bé tan preuat. L’aigua també és un sentiment, és un element viu i consubstancial al nostre entorn més proper, al nostre territori que cal estimar perquè només cuidant l’aigua podrem protegir i preservar aquest patrimoni col·lectiu com ho ha fet la natura al llarg de milers d’anys.

L’exposició es pot visitar amb total seguretat, ja que s’han establert les mesures preventives i d’aforament adients arran de la situació de pandèmia provocada per la Covid19.

Què veureu a l’exposició?

L’exposició està estructurada en un total de 7 sales temàtiques on anem descobrint diferents aspectes i informacions d’interès al voltant de la realitat hídrica de Catalunya, però també inclou algunes instal·lacions interactives que us permetran aportar la vostra mirada personal al voltant dels reptes de l’aigua.

Sala 1 Tu i l’aigua. Les infinites cares del nostre bé més preuat

Només entrar a la sala et trobareu amb una pregunta que només pots respondre cadascú. Què és l’aigua per a tu?

Per a uns és la platja, per a altres és frescor, per uns altres és benestar. Per a la majoria és abans que res i essencialment: la vida. Us convidem a interaccionar i a compartir la vostra mirada amb la resta de visitants.

Sala 1 L'aigua i jo

Sala 2 Les dimensions de l’aigua. Quanta aigua hi ha realment?

Heu pensat mai que l’aigua que beus és la mateixa que consumien fa milions d’anys els dinosaures? Heu pensat mai en la relació existent entre l’aigua salada i l’aigua dolça?

Doncs tot i això ho podreu saber i viure quan entreu al cub de l’aigua. De ben segur que us  sorprendrà i us ajudarà a posar en context les dades que hi compartim..

Sala 2 Les dimensions de l'aigua

Sala 3  Territoris líquids. D’on ve l’aigua?

En aquesta sala coneixereu quina és la realitat de l’aigua a casa nostra, dues grans conques (les conques internes i les conques compartides) cadascuna d’elles amb característiques molt diferents.

I també podreu conèixer  d’on prové l’aigua que fem servir cada dia. Abans era molt fàcil respondre aquesta pregunta: l’aigua l’agafàvem del riu o del pou, però ara disposem de moltes més fonts d’abastament. Regenerem l’aigua de les depuradores i dessalinitzem l’aigua del mar i les introduïm en una complexa xarxa de canonades, bombaments i dipòsits fins arribar a l’aixeta de casa.

Sala 3 Territoris líquids

Sala 4 Cada gota, una història. Quines substàncies alteren l’aigua?

En aquesta sala ens posem el barret de químics i aprenem per què cada aigua és diferent, en composició i gust, no tenen les mateixes característiques una aigua extreta de l’aqüífer Carme Capellades que la del riu Ter, Llobregat o altres conques, ni tampoc aquella que captem superficialment d’aquella que extraiem d’un aqüífer.

També podreu veure a “ull de microscopi” els diferents tipus d’organismes que es poden trobar a l’aigua .

Sala 5 L’aigua avui. Què estem fent amb l’aigua?

Coneixereu, un cop visitada aquesta sala, quin és el consum d’aigua a nivell mundial i quines són les xifres a nivell de Catalunya. Us explicarem què és el cànon de l’aigua, com es recapta i a què es destina aquest impost ambiental finalista.

Sala 6 Els futurs hídrics. Ens faltarà aigua?

Superpoblació, escassetat, contaminació, sequera, inundacions, escalfament global, desertització… són paraules que es fan servir per parlar-nos dels problemes de l’aigua en els propers anys.

Caldrà que individualment i com a societat en siguem conscients i orientem les nostres accions cap a un millor ús de l’aigua.

A mode de reflexió us preguntem ” Què et compromets a fer a partir d’avui per a expandir el moviment cap a un consum conscient?

Sala 6 Futurs hídrics

Seguint amb l’esperit de la interacció us demanarem que ens digueu, a escala col·lectiva, quina creus que ha de ser la nostra prioritat?

Una innovadora i interessant màquina d’aigua pensant recollirà les vostres  propostes i les sumarà a les de totes les persones que ja han visitat la mostra.

Sala 7 Una font inesgotable de reptes. Una tasca comuna per un bé comú

I qui ha fet possible que ens darrers 20 anys que haguem avançat en la gestió de l’aigua a casa nostra? L’exposició esdevé un instrument per donar a conèixer i compartir l’esforç ingent i sovint desconegut que hi ha darrere d’un gest tan senzill com obrir l’aixeta; un esforç que ens implica a tot i totes de manera corresponsable: administracions, operadors, empreses, entitats i ciutadania.

No deixeu de visitar L’Or Blau,  una exposició didàctica sobre el món de l’aigua.

Deixa un comentari