L’ACA i la seva contribució en un congrés internacional de preses

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) gestiona de manera directa un total de 7 preses de les conques internes, amb l’objectiu d’emmagatzemar l’aigua i minimitzar els efectes de les pluges torrencials. Tot i que siguin estructures fixes, sòlides i impertorbables, al voltant d’elles hi ha una activitat i vigilància constant, tant per garantir la seva seguretat com per actuar en cas de necessitat.

La presa de la Baells

Entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre, l’ACA participarà en les XII Jornadas Españolas de Presas, organitzat pel Comité Nacional Español de Grandes Presas (Spancold), que tindran lloc a Gran Canària i que s’organitza cada 2-3 anys des de fa prop de 40 anys. Aquest any, l’esdeveniment dona un salt qualitatiu important, ja que incorpora la presència i participació de països com la Xina, Brasil i els Estats Units.

Alternança de sequeres i fenomens extrems

La capacitat d’emmagatzematge dels embassaments de les conques internes és limitada, concretament de 694 hm3, i la seva garantia supera, escassament, l’any. Això vol dir que si avui tinguéssim els embassaments plens i no plogués durant 365 dies, la seva capacitat estaria al mínim. Per aquest motiu, cal que la gestió dels embassaments sigui molt acurada i que es revisi i actualitzi constantment.

Les sequeres són una constant a Catalunya. En el que portem de segle XXI hem viscut 5 episodis de sequera importants, que han provocat (sobretot al 2008) que els embassaments se situessin a prop del 20% de la seva capacitat. L’altre cara de la moneda són les pluges torrencials i els episodis de llevantada. Al gener de 2020, el temporal Gloria va provocar pluges intenses i continuades durant 4 dies, que van omplir els embassaments i que van obligar a fer maniobres de desguàs i retenció per evitar danys aigua avall. Sense les preses, el cabal de Ter a Girona hauria pogut superar els 3.000 m3/s, i amb elles, aquest cabal es va reduir a la meitat, minimitzant l’impacte de les inundacions.

El seu paper davant del canvi climàtic

Les preses sempre han estat enmig d’un debat sobre la seva necessitat. Si bé és cert que en moltes parts del món hi ha preses que no són necessàries i que han quedat obsoletes, aquest no és el cas de les conques internes. En aquest àmbit, l’ACA duu a terme importants inversions, tant per a garantir la seva seguretat com per a la millora dels seus òrgans de desguàs. També des de l’ACA s’ha treballat en integrar aquests espais en les activitats del territori on s’ubica, potenciant les activitats econòmiques i el dinamisme de la zona.

En un context com l’actual de necessària adaptació al canvi climàtic i en plena transició energètica, aspectes com la regulació dels rius, la protecció davant d’inundacions i la generació d’energia renovable són eixos que s’abordaran de manera àmplia.

Per tant, les preses són necessàries, tant per garantir l’aigua com per minimitzar els riscos d’inundació, a més de la generació hidroelèctrica.

L’ACA en les jornades de preses

En la present edició, l’ACA participa com a membre al Comitè Organitzador i col·labora en 10 comunicacions tècniques. L’ACA, en aquest congrés, exposarà dues comunicacions: una sobre predicció probabilística d’hidrogrames d’avingudes i de volums d’aportació als embassaments, i una altra sobre les obres per augmentar la seguretat estructural i el control deformacional en el ciment i presa de la Baells.

Es vol posar de rellevància la gestió continuada i acurada de les preses i embassaments generats, havent de resoldre el binomi abastament/seguretat, en unes conques amb pocs recursos, les actuacions que es duen a terme per garantir la seguretat (millores en els sistemes d’auscultació, dels drens, entre d’altres) i la millora continua de les instal·lacions, com les millores en els diferents òrgans de desguàs que es duran terme en preses com Darnius Boadella i la Baells.

A més, també es vol destacar l’important paper de les preses catalanes a l’hora de complir amb els cabals ambientals en els rius catalans. Totes les preses que explota l’ACA tenen habilitats òrgans de desguàs per a mantenir el cabal de manteniment i, en alguns casos, aquests òrgans són específics i la seva maniobra és telecomandada.

Per a més informació i inscripcions: https://www.spancold.org/event/xii-jornadas-espanolas-de-presas/

 

Deixa un comentari