La globalització ha fet més petit el món i ha provocat que gairebé tot estigui connectat. Això ha comportat efectes negatius en molts àmbits, un d’ells afecta directament al món de l’aigua i la seva qualitat.
Les espècies exòtiques invasores són aquelles procedents d’altres regions que tenen la capacitat de colonitzar un nou hàbitat en poc temps i provocar efectes adversos a l’ecosistema, l’agricultura, el turisme, la salut o als serveis ambientals que en general proveeixen els ecosistemes.
A Catalunya s’han detectat més de 1.100 espècies exòtiques invasores, un 10% de les quals provoca impactes considerables. Aquestes poden ser animals, plantes i algues (pots consultar el detall a l’Exocat, la base de dades de les espècies invasores de Catalunya).
Mai podem saber del cert com poden arribar o quina serà la via d’entrada al medi. El que sí que sabem és que cal actuar amb rapidesa per al seu control, evitant la seva dispersió, i a poder ser erradicant-la de l’indret afectat.
Què fa l’ACA per a controlar i erradicar les espècies invasores?
L’Agència Catalana de l’Aigua duu a terme el seguiment i control de les espècies invasores que es detecten en els ecosistemes aquàtics, i porta a terme actuacions per intentar erradicar, o si més no evitar la seva dispersió, i mitigar els seus efectes sobre l’estat ecològic de les masses d’aigua.
|
|
Alguns exemples d’espècies invasores a Catalunya
Podem parlar d’espècies invasores animals, que poden ser rèptils, ocells, mamífers, peixos de riu o marins i d’espècies invasores vegetals, com plantes, fongs o diatomees.
Per parlar-vos d’algunes de les que són presents en els nostres ecosistemes us en destaquem tres (una animal i dues vegetals).
El musclo zebrat és un dels millors exemples d’espècie invasora animal. Està present a l’embassament de la Baells, a la conca del riu Llobregat, des del 2011, i està considerat com una de les 100 espècies invasores més perjudicials del planeta pel seu impacte ambiental i econòmic. La seva erradicació en els indrets ja colonitzats és pràcticament impossible, per tant, és molt important prevenir la seva expansió cap a àrees encara no colonitzades.
Hi ha un ampli consens en què el factor més probable d’expansió aquesta espècie és el transport de larves mitjançant el moviment d’aigua d’un lloc a l’altre, a través del trasllat d’embarcacions, remolcs, vehicles i tot tipus d’equipaments que hagi estat en contacte amb l’aigua infectada. D’aquí la importància que té netejar aquests elements de manera estricta. L’Agència s’encarrega de controlar la seva evolució i aplicar mesures preventives per evitar la seva dispersió.
|
|
Pel que fa a les espècies vegetals, com la canya americana o l’alternanthera, l’ACA focalitza els seus esforços en aquestes dues, atès el seu alt potencial colonitzador i de dispersió.
La canya americana és una espècie amb una forta implantació a les lleres dels rius, les rieres i els torrents i presenta la dificultat de disposar d’un sistema reticular d’arrels fortes que s’estenen fàcilment, la qual cosa obliga no únicament a tallar la seva tija sinó a arrencar de soca rel tota la planta.
Un dels perills de la seva extensió és que poden reduir la capacitat hidràulica de desguàs dels nostres rius, provocant afectacions a ponts, guals, així com possibles desbordaments.
L’alternanthera, provinent d’Amèrica del Sud, i considerada d’alt risc pel seu alt potencial invasor i pels seus efectes negatius, ha obligat a fer actuacions de retirada i erradicació en diversos trams de la conca del riu Besòs. Es tracta d’una planta emprada en la decoració d’aquaris i molt possiblement aquesta ha estat la via d’entrada.
|
|
Tot i que l’eliminació de les espècies invasores és molt difícil, les actuacions preventives i informatives, a més de protegir les espècies autòctones i el manteniment del bon estat de les masses d’aigua, són elements essencials per a la millora dels nostres ecosistemes i per evitar la dispersió d’espècies exòtiques.
Durant l’estiu de 2021, l’Agència ha destinat més de 132.000 euros en actuacions a la riera de Cànoves i en un tram dels rius Mogent i Besòs per aturar la proliferació d’aquesta espècie vegetal.
Més informació: