‘A la recerca de les petjades d’aigua’, una iniciativa destinada a la recollida de marques d’inundacions històriques per a tot el territori

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) ha destinat més d’ 1,3 milions d’euros en ajuts per a impulsar la recerca i el desenvolupament en l’àmbit de la gestió de l’aigua. Un dels projectes que ha comptat amb una subvenció de l’ACA és el projecte AGORA, liderat pel Grup d’Anàlisi de situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) de la Universitat de Barcelona (UB).

Entre les diferents línies de treball del projecte s’aborda l’anàlisi de l’impacte sobre el territori de les inundacions i la minimització de danys a la població a través del coneixement, la comunicació i participació ciutadana.

El projecte AGORA (Anàlisi per la millora de l’alerta primerenca i Generació d’un ObseRvAtori d’inundacions i altres eines participatives) va iniciar-se el gener de 2020, amb un termini de realització de tres anys i amb un ajut per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 180.000,00 euros.

Es tracta d’un projecte R+D+I emmarcat dins de la Línia de recerca 5, “Especialització intel·ligent relativa al risc d’inundació associats fonamentalment als Serveis d’Alerta Primerenca d’Inundacions (SAPI)” de la convocatòria TES/2442/2018, per a la realització de projectes de recerca en la gestió de l’aigua i la preservació i millora del mitjà aquàtic i per a la realització de projectes de recerca per a l’especialització intel·ligent relativa al risc d’inundació.

El projecte es desenvolupa en col·laboració amb els projectes M-CostAdapt (MICINN) i PIRAGUA (POCTEFA-OPCC), en els que l’ACA participa com entitat interessada, així com AQUELOO (FeCyT) i I-CHANGE (H2020) sobre ciència i participació ciutadana.

Marca de la crescuda del riu Mèder a Vic a l’octubre de 1863 en el pont de Queralt.

El seu objectiu principal és la millora de la capacitat d’empoderament i resposta enfront al risc d’inundació de la ciutadania, vehiculada a través del coneixement, la comunicació i la participació ciutadana. El projecte contempla, a més, una forta component de transferència del coneixement a l’ACA i a la societat en general.

D’entre les principals eixos d’actuació del projecte, es troba el “Disseny i implantació d’una estratègia de comunicació i participació ciutadana, per afavorir l’impuls a la interacció amb les xarxes socials i a la participació de les persones usuàries”, on es treballa principalment l’aplicació del concepte “FLOODUP. Explorando nuestra resiliencia frente a las inundaciones”, projecte de ciència ciutadana amb l’objectiu, per una banda, de sensibilitzar a la població front el risc d’inundació i el canvi climàtic, i per l’altre, de recollir el retorn d’experiències davant d’episodis concrets, com ara el cas de les inundacions d’octubre de 2019 a l’espluga de Francolí (FLOODUP Francolí). D’altra banda l’equip GAMA ha dut a terme, en el marc de l’AGORA, diferents activitats i tallers educatius a escoles a nivell comarcal, i diferents comunicacions presentades a congressos i publicacions científiques.

Petjades de l’aigua

És en el marc d’aquest projecte de ciència ciutadana (FLOODUP) i l’AGORA que l’equip GAMA posa en marxa la iniciativa “Petjades de l’aigua”, un projecte de participació ciutadana per recopilar marques d’inundacions històriques al territori per tal d’actualitzar l’inventari de marques d’aigua de l’ACA i de la base d’inundacions INUNGAMA. Per a la recopilació d’informació es farà servir l’aplicació de mòbil FLOODUP (i la seva versió web) desenvolupada per l’equip GAMA, que permet veure i compartir, en temps real, observacions d’inundacions i els seus efectes.

Marca de la crescuda d’aigua en el Pont del Diable de Cardona en el 1982.

Els resultats, lliçons apreses i documentació generada pel projecte AGORA s’inclouran en l’Observatori d’Inundacions, de nova creació en el marc del projecte, actualment en desenvolupament. L’Observatori permetrà l’accés a la informació sobre inundabilitat, marques d’aigua i episodis històrics, així com a diferents continguts didàctics, material de consulta sobre inundacions i documents de participació ciutadana, entre d’altres, dirigit i enfocat a diferents públics.

Una resposta a “‘A la recerca de les petjades d’aigua’, una iniciativa destinada a la recollida de marques d’inundacions històriques per a tot el territori

Deixa un comentari