imatge de detall d'elements del laboratori de l'ACA

L’ACA i la investigació. L’impuls a projectes de R+D+i en la gestió de l’aigua

La recerca, el desenvolupament i la investigació, el que es coneix popularment com R+D+i, són per a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una gran aposta de present i futur que ens permet adquirir nous coneixements i aplicar-los, millorant tecnològicament les infraestructures i instruments existents.

La participació de l’ACA en projectes d’investigació es remunta a un període anterior al 2016, on es va participar i col·laborar en l’àmbit tècnic en diferents projectes d’innovació i recerca, finançats a través de la Unió Europea, l’Estat espanyol o altres institucions, però sense que des de l’Agència es materialitzés una aportació econòmica que complementés la seva participació tècnica i institucional.

Estació de regeneració d’aigües de VIla-Seca / Salou

En el cicle de planificació vigent (2016-2021), l’Agència Catalana de l’Aigua ha donat un pas important en el foment de la recerca i la investigació, aportant ajuts d’1,3 milions d’euros a través de sis projectes destinats a potenciar la reutilització, l’alerta primerenca en la predicció d’inundacions, l’avaluació dels rius temporals, entre d’altres. Amb aquesta contribució s’assoleix un doble objectiu: millorar el coneixement del cicle de l’aigua i potenciar el paper d’empreses i entitats catalanes, fomentant la col·laboració público-privada.

Pots consultar els projecte subvencionats per l’ACA a través d’aquest enllaç.

Iniciatives vinculades amb l’ACA

A més dels ajuts atorgats per l’Agència en matèria de recerca i desenvolupament, des d’aquesta empresa pública també ha participat en els darrers anys en nou projectes d’investigació, que giren al voltant de la recuperació dels boscos de vern (Life Alnus); el foment de l’economia circular en la gestió de l’aigua (Next Gen); l’estudi dels rius temporals (Trivers) i el foment de l’estalvi d’aigua i la reutilització per a usos turístics (Life Wat’Savereuse), entre d’altres. Pots consultar tots els projectes amb vinculació de l’ACA en aquest enllaç.

En aquest vídeo t’ho expliquem en format visual :

R+D+i a l’Agència

Triplicar els ajuts en els propers sis anys

Perquè una societat avanci cal que potenciï la innovació i la recerca. Per als propers sis anys, l’Agència gairebé triplicarà l’aportació per a incentivar la recerca en l’àmbit de l’aigua, destinant fins a 3,5 milions d’euros en ajuts. L’objectiu se centrarà en trobar solucions i mesures per fer front a l’emergència climàtica i als fenòmens meteorològics extrems.

Més enllà de les inversions en solucions estructurals per a millorar l’abastament d’aigua, el sanejament de les aigües residuals o el bon estat del medi, cal implementar l’anàlisi de solucions innovadores.

Deixa un comentari