El dia que els plàstics dominaran la Terra

Una de les imatges més icòniques del cinema es produeix a la pel·lícula Jurassic Park, quan un enorme tiranosaure creat a partir de la innovació genètica emet un profund crit mentre davant seu cau una pancarta amb el lema “Quan els dinosaures governaven la Terra”.

 

hqdefault
Seqüència de la pel·lícula Jurassic Park (1993).

 

També en el cinema, concretament en la tercera part del Senyor dels Anells, un ogre, moments abans del setge de Minas Tirith, fa una afirmació semblant, però escombrant cap a casa seva: “l’època dels homes ha acabat. El temps dels ogres ha arribat”.

 

 

Sortosament, són exemples de ficció i que difícilment veurem. No obstant això, en la via real, la humanitat s’enfronta a una amenaça molt més greu i que fa menys soroll que dinosaures i ogres. Els plàstics són aquest enemic comú al que cal fer front, per evitar el deteriorament del medi hídric, la contaminació de l’aigua, els danys en la fauna i el possible pas a la cadena tròfica.

Per remoure consciències i provocar un canvi d’hàbits entre la ciutadania, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha organitzat una exposició amb el nom Menys plàstic, més vida!, que entre el 20 de març i el 20 d’abril es podrà visitar al Palau Robert de Barcelona.

 

 

La mostra s’estructura en sis blocs temàtics: Plastic Paradise; Polseres d’aigua; Sopa de mar; Esports Nàutics; Un món de plàstic i Alternatives Sostenibles. La informació que s’hi presenta, acompanyada d’imatges impactants, posa de manifest com el plàstic és present d’una manera massa rellevant a les nostres vides. Més del 90% dels productes i objectes que ens envolten estan fets d’aquest material, que acostuma a tenir un baix cost de producció, una gran versatilitat i una elevada resistència.

També cal tenir en compte que el 80% dels residus que trobem al mar provenen de terra, transportats pels cursos fluvials mitjançant el seu cabal i, sobretot, quan es produeixen intensos episodis de pluges. Aquest fet provoca que molts plàstics arribin al mar i que el seu deteriorament natural sigui molt lent trigant diverses dècades. Durant aquest procés, els macro plàstics van esdevenint en microplàstics, provocant que moltes espècies animals confonguin aquests materials amb aliments.

Ocean Dumping - Total pollution on a Tropical beach

Precisament avui, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de la troballa d’una balena morta a prop de les costes d’Indonèsia, que en el seu interior tenia més de 1.000 trossos de plàstic, amb un pes superior als sis quilos.

Això posa de manifest que cal millorar en la gestió que fem dels nostres residus i reduir, sobretot, l’ús de plàstics d’un sol ús, si no volem que un dia els plàstics tinguin major presència en el mar que els peixos. En cas que es segueixi l’actual tendència, les previsions apunten que en l’horitzó del 2050 podrem trobar al mar més plàstics que peixos.

Les polítiques de la Generalitat

El Govern català desenvolupa periòdicament diverses campanyes de sensibilització, a través de l’Agència de Residus de Catalunya i altres instàncies i entitats, per conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de gestionar bé els diferents tipus de residus (inclosos els plàstics i els envasos) amb l’objectiu de minimitzar i evitar el seu impacte sobre l’entorn.

Des del 2017 s’ha prohibit el lliurament gratuït de bosses de plàstic a les botigues i supermercats a través de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic. La llei prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent.

Garbage and plastic bags

L’any passat, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el Govern ha fet un pas més i ha anunciat la prohibició dels envasos de plàstic d’un sol ús com, per exemple, les ampolles, en l’àmbit de la Generalitat. Com a alternativa, s’utilitzaran, prioritàriament, productes reutilitzables o fabricats amb materials compostables, vidre, paper o fusta. Aquesta prohibició s’aplicarà als departaments i ens del sector públic de la Generalitat, tant en els productes d’ús intern com en els utilitzats en actes públics i actuacions de difusió.

Aquestes polítiques van en la línia de la Unió Europea, que s’ha fixat l’horitzó del 2025 per a reduir en un 90% l’ús dels plàstics d’un sol ús.

El Dia Mundial de l’Aigua

Aquesta exposició s’emmarca en els actes previstos per l’ACA amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Per a més informació de la mostra i d’altres activitats previstes, podeu consultar aquest enllaç.

Des de 1993, les Nacions Unides han fixat el dia 22 de març com el Dia Mundial de l’Aigua. Enguany, el lema és “Aigua per a tothom, no et deixis a ningú enrere”.

Leave a Reply