El clot d’Espolla o la història d’un llac intermitent

Arran de les pluges registrades aquest mes de febrer que han afectat amb major intensitat i persistència el quadrant nord-est del país, s’han reactivat surgències d’aigua en diverses zones del Pla de l’Estany, a la zona coneguda com el Pla d’Usall, entre d’altres. La més important d’aquest conjunt de surgències és la coneguda com el clot d’Espolla.

foto0000L’estany o clot d’Espolla és una depressió càrstica situada al pla d’Usall, el qual es troba elevat uns 45 metres respecte l’estany de Banyoles. Constitueix una surgència intermitent i segons la importància de les pluges se’l pot veure sec (clot) o ple d’aigua (estany), actuant com un sobreeixidor (trop plein) del sistema càrstic en èpoques de pluviometria elevada.

Les surgències del pla d’Usall s’activen a partir d’episodis de pluges de més d’un dia amb precipitacions acumulades clarament superiors a 100 mm i  amb un nivell de l’aigua subterrània a menys d’uns 15 metres de la superfície. Des de fa uns 4 anys i mig que no brollaven aquestes surgències.

En moments de màxima activitat poden arribar a brollar uns 45 m3/h, que acaben desembocant al riu Fluvià (Salt de Martís). Quan el clot és sec es poden observar els travertins que constitueixen la depressió, els quals solen presentar petits orificis i esquerdes produïts per l’efecte de la dissolució  càrstica, per on l’aigua eventualment brolla.

Les quantioses i persistents pluges registrades la setmana passada a la capçalera del Fluvià han fet aflorar petits estanys i fonts intermitents a la zona que es coneix com el pla d’Usall

foto0008La resposta del clot d’Espolla a les precipitacions a les zones de recàrrega és relativament ràpida, indicant una alta transmissivitat del medi, amb circulació subterrània per augment de pressió a les fractures i conductes càrstics de les calcàries i dels travertins.

En moments de màxima activitat poden arribar a brollar uns 45 m3/h, que acaben desembocant al riu Fluvià (Salt de Martís)

Espècie animal prehistòrica

triops-a-lestany-despolla_6novembre10_05Una de les peculiaritats d’aquest indret és la seva fauna, on es pot trobar una espècie del gènere dels crustacis que són els Triops cancriformis . Aquests éssers neixen en els primers dies que el Clot s’omple d’aigua i en 20 dies són capaços de fer les primeres postes d’ous que romandran així fins que el clot es torni a omplir, podent passar anys sense aigua.

Deixa un comentari