La paradoxa del 1.000/1.000 en matèria de sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 516 depuradores actives a Catalunya que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població catalana. Tot i que la pràctica totalitat dels catalans i catalanes tenen el sanejament garantit, hi ha una part de la població (el 2,9%) que no disposa d’un sistema de sanejament adequat per tractar les aigües residuals generades.

Això es produeix, principalment, en municipis i nuclis de menys de 2.000 habitants (de fet un 85% d’aquestes actuacions tenen una càrrega de disseny per a poblacions de menys de 500 habitants equivalents). Per garantir el sanejament d’aquestes zones de població cal dur a terme unes 1.000 actuacions en l’àmbit de sanejament amb un pressupost aproximat d’uns 1.000 milions d’euros.

En els darrers mesos, l’ACA ha impulsat intensament la redacció de projectes constructius per a noves depuradores i per millorar-ne algunes d’existents.

Segurament la xifra sorprèn, ja que el número de sistemes de sanejament pendents dobla el número de depuradores que hi ha actualment en servei. Això es dona perquè molts petits municipis estan ubicats en zones aïllades i sense possibilitat de connectar-se a depuradores properes, ja que això suposaria actuacions encara més costoses i amb obres complicades de dur a terme. A més, també es dona la casuística que molts municipis petits estan dividits en diversos nuclis, amb distàncies considerables entre ells.

Això comporta que hi pugui haver localitats amb un número reduït d’habitants però que requereixin la posada en servei de més d’un sistema de sanejament (cosa que fa que tant el cost de construcció com d’explotació sigui més car que en el cas de les grans plantes depuradores).

La modernització dels sistemes actuals

Tot i la importància de la construcció de noves depuradores a Catalunya, un altre dels reptes de l’Agència Catalana de l’Aigua és renovar, modernitzar i adequar depuradores que ja estan en servei però que requereixen una sèrie de millores. Cal tenir en compte que hi ha plantes que van ser construïdes en la dècada dels 90, principis del 2000 i malgrat haver estat objecte de millores puntuals, cal renovar els seus equips i instal·lacions. Per tant, l’ACA també preveu garantir un funcionament adequat de les depuradores que garanteixen el sanejament al 97,1% de la població, fet igual de primordial com construir-ne de noves.

També, per tant, és previst actuar en sistemes de sanejament que cal adequar a les necessitats de sanejament actuals i futures, realitzant ampliacions, degut, en gran part, a l’increment de població que hagi pogut tenir un determinat municipi o a l’aplicació de límits d’abocament més exigents.

Destacar també que l’ACA, arran d’una aposta decidida per la recerca, el desenvolupament i la innovació, té previst estudiar i analitzar nous contaminants emergents i no regulats per la legislació vigent.

3 respostes a “La paradoxa del 1.000/1.000 en matèria de sanejament a Catalunya

  1. […] Actualment, l’estat del sanejament a Catalunya és de 518 depuradores en servei, que depuren les aigües residuals del 97% de la seva població. Per a poder incrementar aquest percentatge cal dur a terme prop de 1.000 actuacions de sanejament que poden comportar una inversió proper als 1.000 milions d’euros (el que anomenaríem la paradoxa del 1.000/1.000). […]

  2. […] Garantir el bon estat de les nostres masses d’aigua i la correcta depuració de les aigües residuals és un dels altres temes que determina el sisè dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Actualment, a Catalunya hi ha 518 depuradores en servei que garanteixen el sanejament del 97,1% de la població catalana. Per a resoldre el sanejament pendent, cal dur a terme prop de 1.000 actuacions de sanejament amb una inversió propera als 1.000 MEUR. És el que es coneix com la paradoxa del 1.000/1.000. […]

Deixa un comentari